Kolevka

Retko prođe dan da se ta reč u Srbiji ne uvuče nekome u svest i da se zauvek
nastani u njegovom biću a da se istovremeno dubjie ne zamisli nad grandioznišću
značaja ovog nasušnog i svima potrebnog predmeta.
Kolevka je potvrda ljubavi i prva u svoje okrilje prima taj dokaz ljubavi opstanka i
bezsmrtnosti. Kolevka je start u život, prva tačka na putu ka konačnoj i odredišnoj sudbini od Boga određene. Kolevka prva zakrili novorodjenče i čuva ga kao majka od svakog zla. Kolevka se njiše u ritmu majčinog I novorođenčetovog srca I utemeljuje jednu od prvih ljudskih potreba a to je sigurnost. Kolevka je zamena za materinski spokoj u stomaku I prva iskra u sudaru sa životom. Kolevka je kod nas koji smo je davno napustili ostavila trag svog postojanja I prihvatanja života onakvog kakav nam je suđen.
Kad se zaljulja čedo u kolevci I zgasne plač, zamiriše radost onih što to čedo stvoriše I radost onih što stvoriše njih. U toj maloj, najčešće, od drveta sklepanoj ljuljašci plaču I budući carevi I prosjaci, ubice I žrtve, voljen I mrženi, veliki I mali, dobri I loši, pametni I oni koji to nisu, snažni I slabi, muški I ženski I tako redom dok ne prepoznamo kolevku kao jedini najmanji ljudski sadržalac I jedini faktor jednakosti. Čim se iz te startne kolevke pređe u veću ili u krevetac počinje rastakanje u različitosti.
Čedo u kolevci, Boziji dar, čuje majčin i očev glas pa i neke druge koji se povremeno pnavljaju, čuje nekoga ko mu peva nešto što ga uspokojava I uspavljuje. Nema svest o mnogo čemu a upija svaki šum, svaki šapat, svaku reč, počinje da razlučuje šta je dobro šta je sigurno I od čega se boji.
I tako zrnce po zrnce za siguran start na putu da postane čovek.

19 avgust 2015 Beograd Miroslav Radović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

419592
Users Today : 18
This Month : 206
This Year : 11855
Total Users : 69592
Views Today : 36
Total views : 324121